Nudia vás plechové grily, ktoré majú všetci? Nechcete si ničiť zdravie jedlom pripravovaným na uhlie? Chcete niečo štýlového, čo nemá kdekto? Vráťte sa k tradičnému pečeniu s minimom námahy.
Klenot medzi pecami
Horiaci oheň, vôňa dreva a čerstvo upečeného chleba či šťavnatého steaku - to môže byť vaša každodenná realita. V našich záhradných peciach si ľahko pripravíte nielen perfektne prepečený steak, ale aj pravú talianskú pizzu, domáci chlieb s chrumkavou kôrkou a veľa ďalších vynikajúcich pochúťok. Tradičné pečenie v peci za zvukov praskajúceho ohňa vás chytí za srdce.
Či už túžite po romantických večeroch, luxusných gastronomických zážitkoch či idylických rodinných obedoch, záhradná pec Amphora vám to dopraje.
Krásne prepečené, napriek tomu zdravé
Jedlo z našich záhradných pecí sa neprepaľuje ako na grile. Je pripravované iba účinkom horúceho vzduchu, ktorý sa akumuluje a potom sála vnútri tela pece. Vďaka tomu pripravíte nielen zdravé chutné pokrmy, ale navyše pec rozpálite s minimom dreva. Naša záhradná pec skvele udržuje teplo, takže v nej môžete piecť celý deň či noc bez častého prikladania.
Každý kus je originál
Pece sú výsledkom dlhého vývoja, testovania a skúseností firmy LAC, ktorá sa už vyše 20 rokov venuje výrobe pecí a žiarobetónu. Za zlomok ceny vám tu ponúkame výrobok z materiálu, ktorý používajú popredné európske spoločnosti pôsobiace v rôznych odvetviach priemyslu. Výrobok, ktorému sa len ťažko môžu vyrovnať záhradné krby a pizza pece postavené svojpomocne alebo sériovo vyrábané polotovary. Naše záhradné pece sú dokonca aj ručne glazované, takže každá má jedinečnú farebnú štruktúru i odtieň.
Čerstvý chleba či chrumkavá kačica zo záhradnej pece aj v zime? Prečo nie!
Vďaka unikátnej kvalite materiálu odolajú naše záhradné pece i mechanickému namáhaniu a veľkým teplotným zmenám. Na rozdiel od konkurenčných výrobkov ich nezaskočí ani mráz. Bez obáv z poškodenia pece si môžete upiecť čerstvý peceň chleba alebo šťavnatý steak s jedinečným nádychom vône dreva aj v zimných mesiacoch. To sme vám schopní ponúknuť len my.
A rovnako tak 4-ročnú záruku.
Popis:
Základnú stavebnicu AMPHORA BASIC postavíte za 15 minút. Vďaka systému zámkov do seba diely žiarobetónu ľahko zapadnú bez nutnosti použitia spojovacích materiálov. Pec je určená k obstavbe !!!
Možnosť dodania aj s glazovaným čelným portálom v hnedej farbe v cene.
Variant obsahuje:
Segmenty žiarobetónových tvaroviek (11 ks)
Kovové dvierka s reguláciou
Pec je dodávána v rozloženom stave.
Technické parametre:
Hmotnosť: 213 kg
Vonkajšie rozmery pece (Š x V x H): 700 x 428 x 1130 mm
Vnútorné rozmery pece (Š x V x H): 600 x 300 x 1080 mm
Šírka otvoru dvierok: 440 mm
Výška otvoru dvierok: 220 mm
Ako rozpáliť pec:
Pre vykurovanie záhradnej pece používajte tvrdé suché drevo, ktoré produkuje minimum dymu.
V priebehu rozpálenia steny pece naakumulujú teplo potrebné na pečenie. Ak ste pec používali aj deň vopred, celý proces sa výrazne skracuje.
V prednej časti pece naskladajte menšie kúsky dreva do tvaru pyramídy tak, aby medzi nimi vznikol priestor potrebný na prúdenie vzduchu, ktorý zaistí rýchle rozhorenie dreva. K zapáleniu môžete použiť papier alebo pevný zdravotne nezávadný podpaľovač. Nikdy nepoužívajte tekutý podpaľovač, ktorý by mohol vsiaknuť do dna pece. V tejto fáze je nutné zaistiť prívod vzduchu. Dvierka teda nezatvárajte úplne.
Po rozhorení triesok pridajte 1 až 2 menšie polená. Nechajte opäť rozhorieť. Tento proces by nemal trvať dlhšie ako 15 minút.
Opatrne hrablom posuňte oheň dozadu tak, aby ste pyramídu úplne nezničili a oheň Vám nezhasol. Nenechávajte oheň v prednej časti dlhšie, hrozí rozpustenie plastovej ružice od komínovej klapky a olúpanie farby vnútornej strany dvierok.
Teraz už môžete priložiť 2 až 3 väčšie polená. Prikladajte najlepšie tak, že si poleno položíte na lopatu alebo hrablo a položíte ho na oheň, skúsenejší už zvládnu aj vhodením rúk. Potom prípadne upravte poleno na ohni hrablom.
Nerobte zbytočne veľký oheň, vyvarujte sa toho, aby plamene ohňa šľahali až ku komínu, oheň by mal primerane horieť v zadnej časti a plamene by sa mali ľahko plaziť po hornú klenbu do cca jej polovičky.
Pomocou dvierok, komínovej klapky a práce s ohňom potom regulujete teplotu v peci.
Ako vyčistiť pec:
Pre čistenie nie je potrebné používať žiadne čistiace prostriedky. Vysoká teplota, ktorá pri rozpálení pece vznikne, spoľahlivo zničí všetky baktérie.
Odporúčame pec vymiesť po každom použití. Vždy ale predtým počkajte, až pec vychladne, alebo použite našu kefa s mosadznými štetinami.
Hrablom vytiahnite popol z pece a nasypte do kovovej nádoby. Neskôr ho môžete použiť ako hnojivo na vašu záhradku.
Podlahu pece následne vyzametajte zmetákom (v prípade úplného vychladnutia) alebo kefou (v prípade horúcej alebo čiastočne vychladnutej pece).
Tipy a Triky:
Neexistuje jednoznačný a stručný návod na ovládanie pece. Než sa pustíte prvýkrát do pečenia, odporúčam najprv skúšobne rozpáliť a vyskúšať si správanie pece.
Môžete si stiahnuť návod na ovládanie a používanie pece, v ktorom nájdete odpoveďe na väčšinu podstatných otázok na pečenie.
Ďalej platí nasledovné body:
Vlhké drevo horšie horí, budete dlhšie rozkurovať a vznikne viac nežiaduceho dymu. Zvyškové teplo po ukončení pečenia môžete využiť pre usušenie vlhkého dreva na ďalšie pečenie.
Ak v peci horí oheň alebo pec rozkurujete, majte dvierka otvorené alebo pootvorené a majte otvorenú klapku komína, oheň potrebuje prísun vzduchu. V opačnom prípade zhasne a produkuje nadmerné množstvo dymu.
Ak je však vonku silný vietor, snažte sa mať dvierka skoro zatvorené (len ponechajte nevyhnutný prísun vzduchu pre horenie). Nadmerný prísun vzduchu spôsobí príliš rýchle horenie a nesprávne prúdenie vzduchu vo vnútri pece.
Po dostatočnom rozpálení pece a naakumulovaní tepla v žiarobetónových tvarovkách môžete oheň ponechať v peci alebo ho vymiesť (druhá možnosť je vhodná napríklad pre pečenie chleba, naopak vďaka horiacemu ohňu získa mäso na povrchu tú správnu farbu). V prípade, že vám ale spadne teplota pod požadovanú teplotu, budete musieť oheň znovu rozoberať a prerušiť tak pečenie.
Pokiaľ je v peci živý oheň, teplota vo vnútri je o cca 10 - 20% vyššia ako teplota žiarobetónových tvaroviek, v ktorých meria teplotu teplomer so spodnou stonkou. Pri rozpalovaní sa teplota môže líšiť výraznejšie, než tvarovky naakumulujú dostatok tepla. Naopak ak oheň zhasne, teplota vo vnútri je o cca 10 - 20% nižšia ako teplota žiarobetónových tvaroviek. Pre zistenie presnej teploty vo vnútri pece môžete využiť teplomer do pece.
Kvalitný žiarobetónový materiál má vynikajúce akumulačné vlastnosti a teda veľkú tepelnú zotrvačnosť. Ak pec prekúrite, bude jej teplota dlho klesať.
Pri otvorených dvierkach (ak už v peci nehorí oheň) a otvorenej klapke komína klesá teplota rýchlejšie, naopak pri zavretých dvierkach aj klapke môžete maximálne využiť zvyškové teplo naakumulované v tvarovkách.
Väčšie polená dreva prikladajte vždy na horiaci oheň alebo rozžeravené uhlíky. Pokiaľ väčšie poleno priložíte na už nežhavé či skoro vyhasnutej uhlíky, dlho potrvá kým sa poleno rozhorí a pec bude veľa dymiť.
V prípade, že už Vám uhlíky takmer vyhasli, priložte drobné triesky (popr. s papierom), nechajte oheň rozhorieť a až potom pridajte väčšie poleno.
Ak v peci horí oheň alebo sú tu veľmi žeravé uhlíky, má jedlo tendenciu sa z tejto strany piecť rýchlejšie, preto ho starostlivo kontrolujte a pravidelne obracajte. Rovnako tak tesne po vymetení pece, kedy tvarovky, ktoré boli pod ohňom či v jeho blízkosti majú naakumulované viac tepla. Približne po hodine od vymetenia sa teplota v celej peci vyrovná.
Odporúčame vaničku pod rošt vyskladať alobalom, ušetríte si veľa práce s čistením pripečených kúskov jedla.
Madlo k vaničke slúži len na posúvanie vaničky do a z pece, nie na prenesenie vaničky s roštom na iné miesto bez použitia ďalšej podpery (napr. rukavica s chňapkou).
Ak pečiete chlieb či pizzu na dne pece, vždy ho jemne pomúčnite, aby sa Vám neprichytili ku dnu pece (nie je múčnaté priamo dno pece, múka by mohla pri vyšších teplotách zhorieť, pomúčime napr. Lopatu na pizzu). Môžete tiež do pece vkladať podložené alobalom, nie však papierom na pečenie, ktorý by mohol pri styku s ohňom vzplanúť.
Pizzu umiestnite priamo k ohňu, chlieb naopak ďalej.
Neodporúčame piecť na rošte veľmi tučné mäsá (prerastená krkovička, bôčik atď. - iba v pekáči) a nenakladať do veľkého množstva oleja či vody - mäso sa bude dusiť, variť, nie piecť, a bude odkvapkávať veľa oleja, ktorý sa bude prepaľovať. Ak máme naložené v marináde, je dobré mäso pred pečením jemne osušiť.
Odporúčané teploty pre rôzne pokrmy:
Sušenie byliniek, ovocia, hríbov 50 - 60 °C
Chlieb 160 - 190 °C
Mäso 200 - 250 °C
Pizza 280 - 300 °C
Príslušentvo za príplatok:
VIĎ CELÝ SORTIMENT PRÍSLUŠENSTVA AMPHORA /pozri dolu/
Na stiahnutie:
Technický list Návod na používanie Montážny návod
Video:
Nový komentár